var myString = "103/9/12";
انتخاب رییس جمهوری در تراز انقلاب اسلامی که توان به دوش کشیدن بار گفتمانی انقلاب را آن هم در دهه چهارم عمرش داشته باشد، موضوغ داغی است که این روزها معتقدین به مبانی نظام جمهوری اسلامی را به خود مشغول کرده است...
آیتالله رجبی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و قائم مقام موسسه امام خمینی (ره) در گفتگو با رجانیوز ضمن تبیین این شاخصها، دکتر کامران باقری لنکرانی را فرد اصلح برای تصدی پست ریاست جمهوری میداند و در ادامه به تحلیل چرایی حمایت حضرت آیت الله مصباح یزدی از این کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهری اشاره میپردازد.
شاخصهای رییس جمهور اصلح
به نظر شما یک رییس جمهور در تراز انقلاب اسلامی باید از چه ویژگیهایی برجستهای برخوردار باشد؟
اولین ویژگی این است که رییس جمهور دغدغه دین و ارزش های اسلامی را دارا باشد، یعنی هدفش این باشد که اگر رییس جمهور شد، در جهت تحقق اسلام گام بردارد آنچه که انقلاب و نظام ما برای این به وجود آمده است، بنابراین هدف اصلی انقلاب باید هدف اصلی رییس جمهور باشد، بدین جهت ضرورت دارد که خود کاندیدا چنین احساس، دغدغه و دلمشغولی داشته باشد.
دومین ویژگی یک رییس جمهور برنامه ریزی برای برطرف شدن درد و رنج مسلمانان است؛ نظام اسلامی و اسلام(به صورت کلی) برای جامعه اسلامی و مردم مسلمان و درد رنج و و مشکلات آنها برنامهریزی دارد و یکی از اصولی که در این خصوص در قرآن وجود دارد، این است که خداوند می فرماید «پیامبران برای این آمدهاند تا مردم عدالت را اجرا نمایند» بنابراین رییس جمهور باید به فکر نیازها و مشکلات مردم بوده و در درجه بعدی به دنبال اجرای عدالت باشد.
رییس جمهور باید عدالت خواه بوده و بخواهد به صورت صادقانه و بدون چشم داشتی خدمت کند و نیز هدفش این باشد که مشکلات جامعه را در حد توان و اختیارش حل کند. البته مشکلات این گونه نیست که یک رییس جمهوری بیاید بگوید که من همه مشکلات را ظرف مدت زمانی چند سال برطرف میکنم، ولی باید در صدد باشد که مشکلات مردم را شناسایی و حل کرده و به سوی اجرای عدالت قدم بردارد.
ویژگی سوم آن است که رییس جمهور باید اعتقاد و تبعیت از ولایت فقیه داشته و در این بعد در حد بالایی قرار داشته باشد؛ و واقعا معتقد باشد که ولی فقیه نایب امام زمان بوده و سخن او لازم الاتباع است، چرا که مشکلاتی که در دورههای قبلی پیش آمده در این حوزه بود. بنی صدر همین مشکل را پیدا کرد و به سخنان حضرت امام اعتنایی نداشت و نیز افراد دیگری که بودهاند در این جهت مشکل آفرین شده و آن چه که باید انجام ندادهاند و با ولی فقیه زاویه گرفتهاند. ولایت مداری یک نکته بسیار مهم است.
ویژگی چهارم فراست و توانایی تشخیص جریانها ـ داخلی و خارجی ـ است. بدین معنا که رییس جمهور باید بتواند دشمنشناس باشد و غیر از تقوای فردی ـ که در اتکای به خدا و اخلاص باید داشته باشد ـ باید تقوای اجتماعی داشته و دشمنان انقلاب، جامعه، اسلام و توطئههای آن را به خوبی بشناسد و در دام آنها نیفتد.
رییس جمهور باید بصیرت داشته باشد و اگر بصیرت نداشته باشد بسیاری از اوقات ممکن است به نظام مخلصانه آسیب رساند! به تعبیر رهبر انقلاب، جدول دشمن را پر و در میدان دشمن بازی کند.
البته مدیریت و توان اداره جامعه فرهیخته ایران از دیگر ویژگیهای لازم یک رییس جمهور است، چرا که باید تجربه مدیریت داشته باشد. به عقیده بنده اگر فردی ویژگی های دیگر رییس جمهوری را داراست، میتواند در حوزه های مدیریتی هم از نظر کارشناسان و نیروهای مناسب استفاده کند و آن بعد مدیریتی او حتی با بهرهگیری از مدیران خوب و کارشناسی و اعتنای به نظر کارشناسی به خوبی تأمین خواهد شد.
آیت الله مصباح شناخت کامل به آقای لنکرانی داشتند
دلیل حمایت آیت الله مصباح از دکتر لنکرانی چه بود؟
حضرت آیت الله مصباح فرمودند دوستان ما آقای لنکرانی را شناسایی کردند ولی چون در این دوره جبهه پایداری تشکیل شد و در جبهه پایداری شورای فقها پیشبینی کرد و شورای فقها تصمیمات خودش را به شورا پایداری ارائه می کند ـ که در رأس آن آیت الله مصباح قرار دارند ـ پس از تأیید آنها این کار را اقدام میکنند.
معرفی آقالی لنکرانی هم از تصمیماتی بود که شورای پایداری بررسیهای خود را انجام دادند ـ البته شخص آقا مصباح هم از گذشته شناخت کاملی نسبت به آقای لنکرانی داشتند و روحیات، ویژگیها و خصوصیاتشان را میدانستند ـ بنابراین پس از این که شورا آقای لنکرانی را پیشنهاد دادند، با شناختی که آیت الله مصباح داشتند، ایشان هم این مصوبه را تأیید کردند، این همان معنایی است که در آن جلسه فرمودند «دوستان ما زحمت کشیدند و فردی را شناسیی کردند؛ اگر اعتماد به این مجموعه دارید ایشان اصلح هستند» هنگامی که آیت الله مصباح مصوبه پایداری را تأیید کردند معنایش این است که کسی که به جبهه اعتماد میکند، به آیت الله مصباح هم اعتماد کرده است.
تأیید ایشان هم به لحاظ این بود که جزو شورای فقها بودند و هم شناختی که قبلا داشتند، البته ایشان نفرمودند که بنده آقای لنکرانی را کاندیدا میکنم، فرمودند «جبهه چنین کرده است» و در واقع تأیید نظر جبهه به معنای این است که این مورد را ایشان تأیید کردند.
آیت الله مصباح شناخت کامل به آقای لنکرانی داشتند؛ اصلا مشی ایشان این نیست که در چنین مسائل مهمی به دیگران اعتماد کنند، طبعا خود ایشان هم بررسی، تأمل و شناخت داشته اند و به این دلیل ایشان آن بیانات را آن جا فرمودند و مردم هم گمان می کنم که اگر بناست یک معتمد خوبی برای شناخت اصلح داشته باشند ـ غیر از تحقیق خودشان اگر بنای بر اعتماد به یک معتمد باشد ـ برترین معتمد شخص آیت الله مصباح است، چرا که مقام معظم رهبری فرمودند «بصیرت به معنای حقیقی کلمه را دارند» آن بصیرت هم مصداقش شناخت کسی است که صلاحیت برای ریاست جمهوری دارد.
سخنان مقام معظم غیر قابل مقایسه با سخنان بنده است، ولی من از سال 54 با آیت الله مصابح بودهام و در طول این دوران این بصیرتی که مقام معظم رهبری فرموده اند را عملا دیدهام در وجود آیت الله مصباح حقیقت است که بر خیلی از جریانات اجتماعی ، سیاسی و فکری ایشان اشراف داشته و نخستین فردی بودهاند که متوجه آن خطرات شده و موضع گرفتهاند.
در همین جریان حلقه انحرافی، نخستین کسی که متذکر شد آیت الله مصباح بود؛ غیر از آن تذکر علنی که ایشان در خصوص جریان انحرافی داشتند. در دورانی که آن فرد در رأس میراث فرهنگی بود، آیت الله مصباح فرمودند «این فرد از آخر آقای احمدی نژاد را به زمین خواهد زد» و چنین هم شد.
بنابراین آیت الله مصباح یزدی یک فردی است که می تواند معتمد و حجت ما بین ما و خدا باشد؛ البته آیت الله مصباح فرمودند «مردم باید تحقیق و اعتماد کنند» ولی اعتماد در اینجا بجاست چرا که آقای لنکرانی کاندیدای اصلح است.
چرا لنکرانی؟
دلایل حمایت شما به عنوان یک عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از آقای لنکرانی چیست؟
ما نمی خواهیم بیان کنیم که در سایر کاندیداها این ویژگی ها وجود ندارد، ولی انصافا یکی از همان ویژگی های آقای لنکرانی خدمت به مردم و در فکر منافع خود نبودن است؛ ایشان با این که در رشته خودشان سومین متخصص در آن حوزه هستند، اما هنوز مطبی ندارند، اگر ما بودیم میگفتیم که بالاخر مطبی میزنیم، پولی میگیریم و آن را در راه خدا مصرف میکردیم، ولی ایشان شخصی است که هنوز هم به درمانگاه می رود و به حقوق دولتیاش اکتفا میکند. این غیر از مقدار زیادی از معالجات است که در سیستم های دولتی نیست.
یک موقعی خودکار ایشان تمام شده بود، یکی از دوستان به ایشان گفت خودکارتان تمام شده، گفت «من هفته ای یک خودکار به جهت مراجعات مردم تمام می کنم» آقای لنکرانی کسی است که معلوم است اصلا تعلقات دنیایی ندارد. برای همین مسأله کاندیدا شدن ایشان چندین بار با برخی از کاندیداهای جبهه پایداری صحبت کردند که آنان این مسؤولیت را بپذیرند، اما آن ها فرمودند که شما اصلح هستید و بپذیرید، این نشان دهنده این است که ایشان اصلا به دنبال منافع خود نیستند.
آقای لنکرانی در ارزشهای دینی بسیار حساس هستند، یعنی همین دورانی که در وزارت بهداشت بودند، تنها وزیری که آمد و برنامهریزی کرد و طرح ولایت را در آن وزارتخانه به عنوان طرح معرفت اجرا کرد که نظام تفکر دینی را به هیئت علمی دانشگاه ها منتقل کند، ایشان بود.
پس از وزارت به شیراز رفتند و در آن جا به اجرای برنامههای دینی برای نسل جوان پرداختند و از استادان برجسته حوزه و بزرگان حوزه برای تقویت آموزههای دینی مردم دعوت میکردند. یعنی آن دغدغه دینی در ایشان بسیار برجسته است.
از نظر ولایت مداری نیز ایشان بسیار ولایت مدار هستند، یعنی ما نگران این مسأله نیستیم.
گاهی برخی از آقایان بیان می کنند «دیگران هم ولایت مدار هستند حالا این ولایتمداری هم خیلی لازم نیست در حد بالایی باشد». اگر ما به دنبال کمترین شاخصهای اصلح باشیم، معنایش این است که اگر یک لغزشی از او سر بزند دیگر از صالح بودن میافتد؛ اگر مقام معظم رهبری میفرمایند «اصلح»، معنایش این است که اگر تحولاتی در او رخ داد، حداقل صالح بماند؛ نمونههایی رییس جمهوری کشور ما این گونه بودند که چون آن کف ولایتمداری را داشتند، در مواجهه با جریانها لغزیدند و آن وقت مزدور دشمن شدند و یا در صف دشمن قدم برداشتند.
ولایتمداری آقای لنکرانی بسیار خوب است و توان مدیریتشان در وزارت بهداشت و درمان هم بسیار نمونه بوده است و وزیری که هیچ حاشیهای نداشت و همه از او راضی بودند آقای لنکرانی بود.
مقام علمی آقای لنکرانی ذرهای برای ایشان تکبر ایجاد نکرده و واقعا ایشان متواضع هستند. این زبان تفاهم با نخبگان است، یعنی این که ایشان از نظرات کارشناسی، کارشناسانه استفاده میکنند و مستبد به رأی نیستند؛ اینها از ویژگیهایی است که به نظرم در آقای لنکرانی بارز است.
منبع:رجانیوز